Po dežju pride sonce

Da res pride, sva upala, ko sva prisilno obstala v Svetem Juraju. Zbudila sva se zgodaj, kukala skozi okno v temne oblake, pogledovala na telefon ter preverjala vremensko napoved. Hm, kaj sedaj. Zunaj je bilo vse mokro, tu in tam je padla še kakšna kaplja, so pa napovedi obetale izboljšavo. Otovorila sva kolesi, še prej pa skuhala lonec pašte, ki sva jo obogatila z zelenjavo in ribjo konzervo. Kosilo je tako pripravljeno, da poteši lakoto, ko bo bo ta nastopila. Lahko kreneva. Kam? Po jadranski magistrali, na jug. Proti Karlobagu.

Po jutranjih, ne preveč obetavnih oblakih, se je končno pokazalo sonce, ki nama je pričaralo nepozaben kolesarki odklop. Promet se je zgostil le v bližini trajektnih luk, drugače pa je bila cesta rezervirana skoraj samo za naju. Bila je sobota in večina turistov se je vračala z morja domov.

Čaroben pogled na otoke.

Pot se je vila malo gor, malo dol, sonce je toplo grelo, midva pa sva občudovala prekrasen Jadran z otoki. Bilo je toplo in spraševala sva se, kako bi bilo mesec prej. Peklensko.

 

Ko voziva tako gor in dol, opazujeva redke kopalce, ki so se s čolni pripeljali v zaliv, se nama zazdi, da se v daljavi nekdo potaplja. Hm, no ja, kopalci, potapljači. Nič kaj takšnega. Uživava v pogledu na otoke, …. kar naenkrat pa iz morja skoči delfin, za njim še drugi, nato pa trije skupaj. Wau! Osupla ustaviva na prvem ovinku, vendar sva bila prepozna. Delfini so odplavali, oziroma odskakali naprej. Res, da slike nisva ujela v fotoaparat in ne na telefon, je pa ostala v najinem spominu. Krasni delfinski trije mušketirje 😉

Ko nezavedno pomakneš nastavitev na fotoaparatu na črno-belo fotografijo, se na sliki pojavijo otoki, ki spominjajo na ledene gore 😉

Ko nezavedno pomakneš nastavitev na fotoaparatu na črno-belo fotografijo, se na sliki pojavijo otoki, ki spominjajo na ledene gore 😉

Pogled na otoke je bil tako radosten, da so noge kar same delale in sva bila opoldne že v Karlogabu. Ker je bil fotoaparat slučajno nastavljen na “retro” fotografiranje, sva pridelala nekaj črno belih fotografij.

Karlobag

Huda žeja 😉

Sonce je kar močno žgalo, midva pa sva vedno pogosteje pogledovala proti morju. Iskala sva osamljena mesta, z lahkim dostopom do morja in nekaj sence, v kateri bi pospravila zjutraj pripravljeno kosilo. Želje so se nama uresničile v Lukovo Šugarje, kjer naju je ob glavni cesti zvabil manjši kamp. Glede na izven sezonski čas so bili v kampu trije starejši pari, ki so v senci uživali svoj dopust. Midva pa najprej v morje, potem pa na čiščenje zalog. Njami.

Osvežilni užitek v kristalno čistem morju.
Začasni tabor v Lukovo Šugarje. Posodi sta prazni, čas je za kavico.

Med potjo sva naletela na številčne majhne zalive s slikovito arhitekturo, pa čeprav so bila naselja večinoma prazna. Eden izmed njih je zaliv Lisarica. Se ustaviva, ali greva naprej? Pa dajva še malo, sva si rekla in pognala kolesi dalje.

Zaliv Lisarica.
Zaliv Lisarica.
Najprej do Tribanja. Prvotno sva mislila, da je to en kraj, nakar se je izkazalo, da gre za tri zaselke, z nič veliko priložnosti za namestitev. Sonce je bilo še visoko, tako da sva jo mahnila kar naprej. Do Starigrada. Ime je obetalo mesto z zgodovino… Šele kasneje sva opazila, da je to mesto brez starega mestnega jedra. Starigrad Paklenica, kot je mestu ime, je dejansko razpotegnjeno naselje številnih turističnih namestitev in plaž. Prek Bookinga.com sva našla prijeten družinski penzion in po 105 km zaključila sobotno turo. Ja, kar 105 km sva pridelala. In sploh nisva bila utrujena, pa čeprav je bilo kar za 1 km vzponov in prav toliko spustov. Kaj naredi lep razgled na jadranske otoke, če naštejem le največje – Krk, Rab in Pag, kopanje v čistem morju, opazovanje delfinov… Kilometri se naberejo kot za šalo. No, je pa potrebno priznati, da se nama je dan počitka v Svetu Juraju poznal, in dobro del 😉

Skupaj 105 km, 1.060 m vzponov, 1.060 m spustov
Skupaj 105 km, 1.060 m vzponov, 1.060 m spustov
Še prijeten počitek, nedaleč od naravnega parka Paklenica, potem pa naprej.